sábado, 31 de octubre de 2009

Sessió 6: Tòpics relacionats amb els mitjans de comunicació

Hi ha alguns tòpics relacionats amb els mitjans de comunicació. Alguns d'ells són:


  • "Una imatge val més que mil paraules"

  • "La violència vista a la televisió o al cinema, genera violència"

  • "La televisió és un mitjà generador de "modes"

  • "Els mitjans de masses insensibilitzen les consciències"

A continuació els analitzaré per tal de veure quina és la seva part de veritat i quines confusions provoca:


"Una imatge val més que mil paraules": aquest tòpic crec que és força realista si l'apliquem a escenes cruels o dures que ens mostren sovint els mitjans de comunicació. És a dir, quan al telenotícies surt alguna notícia relacionada amb la pobresa i la fam al món o ens posen un vídeo, per exemple de l'Àfrica, on s'observen nens i adults esquelètics, bruts... En aquest cas, crec que el tòpic "una imatge val més que mil paraules" és correcte, ja que veient aquestes imatges, no cal que se'ns expliqui res més perquè la imatge ja et fa veure la realitat d'aquelles persones. El problema està quan els creadors d'un anunci de televisió s'apliquen aquest tòpic i es pensen que només ensenyant-nos el producte i explicant quatre coses per sobre ja sabrem de què es tracta. Crec que això pot crear confusió perquè potser algú que no coneix el funcionament del producte, no el comprarà ja que li haurà faltat que se li expliqui alguna cosa més sobre aquest.


"La violència vista a la televisió o al cinema, genera violència": aquest tòpic serà veritat si una persona sempre mira pel·lícules o programes violents. Si és així, pot ser que també acabi generant-ne, tot i que crec que depèn de com és la persona. Amb això vull dir que un persona que sempre mira coses violentes, serà perquè ella també és violenta i de la televisió en pot aprendre a ser més. Però penso que si una persona no ho és i ho veu esporàdicament, sabrà distingir que allò que veu no és corecte. El problema està quan un nen veu violència a la televisió i ningú l'ensenya que allò està malament; això li pot crear confusió i es pensarà que la violència és una cosa normal i en generarà. Aleshores, en aquest cas sí que el tòpic tindria una part de veritat però hem d'educar per evitar això.

"La televisió és un mitjà creador de modes": aquest tòpic és veritat, ja que, per exemple, quan a la televisió anuncien la joguina X, i més ara que s'acosta el Nadal, tots els nens s'enamoren d'ella i la demanen al Pare Noel o al Reis; aleshores es converteix en la joguina de moda que tenen tots el nens. Les "confusions" que pot crear això, és que ara potser està de moda la joguina X, però al cap d'uns mesos, quan surti al mercat la joguina Y, la que estarà de moda serà aquesta última. I així contínuament. Crec que els anuncis són els principals culpables que nosaltres seguim aquestes modes i com a conseqüència, aquestes modes ens inciten al consumisme.

"Els mitjans de masses insensibilitzen les consciències": aquest tòpic també depèn de com és la persona. Amb això vull dir que, és veritat que veiem moltes coses a la televisió relacionades amb violència, pobresa, fam, guerres... Crec que el fet de veure això, a cada persona l'afecta d'una manera diferent: potser hi ha algú que de veure-ho tantes vegades, es pensa que això li queda molt lluny i que no val la pena preocupar-se. Però no es pot generalitzar i dir: "els mitjans de masses insensibilitzen les consciències" perquè hi ha molta gent a qui això li fa prendre consciència i es sensibilitzen amb la situació d'aquestes persones col·laborant en ONG's, donant la roba que ja no s'utilitza, portant menjar a la gent necessitada...

Després d'aquest anàlisi dels tòpics puc concloure que s'ha d'anar en compte a l'hora d'utilitzar aquestes expressions perquè depèn molt de cada situació i tal com he comprovat, tots tenen una part de veritat i una altra que genera confusions.

viernes, 30 de octubre de 2009

Diari de COED: 23-10-09

Descripció:

A la classe del divendres vint-i-tres d'octubre, vam visionar un vídeo d'un debat entre la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, que era la final de la IV lliga de debats universitaris de la xarxa Vives. El tema que es tractava era: "Es poden mantenir les condicions actuals d’accés a l’habitatge?". La UB n'estava a favor i la Pompeu Fabra en contra.
També, com cada dia, la Lluïsa ens va llegir un poema. El d'aquell dia tractava sobre els paletes i era de Miquel Martí i Pol.

Aprofundiment:

Per tal de poder veure una altra vegada el vídeo del debat i aprendre'n més, es pot clicar aquí:
http://video.google.es/videoplay?docid=8983028091881075998

Per tal de poder llegir el poema "Els paletes" de Miquel Martí i Pol s'ha de clicar:
http://www.viulapoesia.com/pagina_2.php?itinerari=1&tipus=1&subtipus=1&idpoema=115

Reflexió:
D'aquí a uns dies haurem de fer nosaltres mateixos un debat. Per tant, veure aquest vídeo sobre un debat "professional" crec que ha estat profitós, perquè hem pogut aprendre com es fa un debat de veritat. És a dir, hem vist quants minuts es pot exposar la idea, quan hi ha el torn de preguntes, quin és el to que s'ha de mantenir...
Com que jo mai havia fet un debat a l'escola, he necessitat tornar-me a mirar el vídeo per tal d'aplicar el que he vist amb el que faré d'aquí uns dies a classe.

Diari de COED: 16-10-09

Descripció:
A la classe de COED del divendres setze d'octubre, vam continuar amb els apunts que havíem començat a la classe anterior que tractaven sobre l'expressió oral i escrita que ha de tenir un bon mestre. En aquesta última sessió vam parlar de: la correcció ortogràfica, l'estructuració del text, la puntuació, la riquesa del vocabulari, la precisió del significat, l'abscència de barbarimes, l'ús de frases fetes i refranys, la morfosintaxi genuïna, l'ús correcte dels verbs i de la cal·ligrafia i la pulcritud.
A continuació, vam formar grups de tres persones per tal de contestar a unes preguntes sobre les rondalles i les llegendes i veure quines eren les diferències.
Reflexió:
Crec que ha estat molt útil el fet d'haver tractat el tema de l'expressió oral i expressió escrita, ja que de cara a ser mestres, és primordial que sapiguem expressar-nos i escriure correctament. Hi ha coses de les que hem parlat, en què cometo algunes errades; però gràcies a que ho hem refrescat i aclarit a la classe de COED, m'esforçaré per millorar en allò que fallo.

miércoles, 28 de octubre de 2009

Sessió 6: Anunci Bosch "vitafresh"

Aquest anunci de les neveres "Bosch vitafresh" ens mostra primer de tot, l'escena d'un nen assegut a la taula de la cuina amb un plat d'espinacs a davant. Com que a ell no li agraden, decideix no menjar-se'ls. Però la mare, com que té una nevera nova que conserva els aliments en bon estat durant més temps, li guarda el plat allà dins per tal que se les mengi el següent dia. El nen posa mala cara perquè veu que el seu pla de negar-se a menjar els espinacs no ha funcionat. A continuació, observem que passen els dies i la mare li segueix posant el plat a taula i ell segueix negant-s'hi. Cap el quart dia veiem que fa l'intent de menjar-ne una mica, però ho deixa estar. Per demostrar que està molt enfadat perquè els espinacs es conserven en bon estat, mira la càmara amb ràbia i decideix donar una patada a la nevera i se'n va.

Respecte als aspectes formals cal destacar:

  • El decorat és el mateix al llarg de l'anunci, és a dir, la cuina.
  • El decorat no canvia però sí que es representa que els dies passen i això ho podem veure amb els canvis de roba tant del nen com de la mare. No ens ho diuen explícitament que han passat els dies, però aquest fet del canvi de roba és una bona manera per demostrar el pas del temps.
  • L'enquadrament de les escenes de l'anunci no és el mateix tota l'estona. A les primeres, observem el nen a la seva altura (com si nosaltres també estiguéssim asseguts a taula) i molt a prop. Al quart dia, la càmera s'allunya una mica i ens enfoca la taula amb una mà que surt d'allà sota per indicar que el nen és allí. També ens enfoca la mare de forma sencera però surt desenfocada; això és per centrar l'atenció en el que està fent el nen. Al cinquè dia, l'enfocament és més lluny ja que el veiem des de la finestra. Al sisè dia torna a apopar-nos al nen i al setè, l'angle de visió canvia totalment i s'enfoca l'escena des del tros que vèiem abans de la cuina. Podem veure que el nen ara és a l'altre costat de la taula. Finalment, al vuitè dia, la càmera es torna a apropar al nen (pèro aquesta vegada està dret) i ens fa un picat mentre ell posa cara d'enfadat i ràbia fins que es torna a allunyar per enfocar-nos el moment de la patada a la nevera on també l'angle de visió és més elevat (no està a la altura del nen).
  • No hi ha cap color que predomini. Més aviat destaquen els tons clars.
  • La música és una cançoneta cantada per una nena i té un to alegre. És expressiva.
  • El ritme de la música no és gaire ràpid i va en sintonia amb alguns moviments del nen.

Dels personatges es pot dir: la mare vol demostrar que si el nen és tossut, ellà encara ho pot ser més i és per això que cada dia li segueix posant el plat d'espinacs a taula. Ho seguirà fent fins que aconsegueixi el que vol, ja que ha d'educar el nen per tal que mengi de tot encara que no li agradi. L'actitud del nen varia una mica al llarg de l'anunci: primer es mostra tossut i després sembla que recapacita i intenta provar la verdura. Però no ho aconsegueix i segueix enfadat.

Els models que intenta transmetre l'anunci són: el de la mare ferma i el del nen impotent davant certes decisions dels adults.

El discurs verbal no és gaire ampli. L'únic que es diu és:

  • mare:¡Pues te las comerás mañana!
  • narrador: Nuevos frigoríficos Bosch con "vitafresh". Conservan los alimentos frescos el triple de tiempo.

Gràcies a la frase del narrador s'entén el perquè de les escenes.

L'eslògan diu: "Bosch" Innovación para tu vida. Amb això ens vol donar a entendre que si compres el producte, podràs millorar situacions que es donen a la teva vida, com per exemple fer que el teu fill mengi el que li has posat a taula.

He escollit aquest anunci perquè quan el fèien per la tele ja em cridava l'atenció. Crec que és una manera original i divertida de dir que les noves neveres conserven els aliments durant més temps.

domingo, 25 de octubre de 2009

Sessió 5: Mapa conceptual "Internet"




Sessió 5: Article "Hipertext"

Per llegir l'article es pot clicar:




Aquest article ens parla de l'hipertext i el qualifica com una eina seductora i alhora complexa.

Hi ha hagut nombrosos intents de definició sobre aquest concepte, però les que apareixen al text són:


L'hipertext és, alhora:


  • Un model teòric: una proposta d'organitzar la informació perquè es pugui llegir seguint relacions associatives i no només seqüencials.

  • Una abstracció: defineix una manera ideal en la qual tota la cultura escrita produïda per la humanitat podria estar a l'abast dels usuaris en un univers telemàtic, el ciberespai.

  • Una classe de programes informàtics: els que serveixen per a crear documents digitals susceptibles de ser llegits per la via de les relacions associatives.

  • Els documents digitals resultants.

A continuació fa una diferència entre la literatura hipertextual i la hiperliteratura.

La literatura hipertextual és un conjunt d'hipertextos que estan interconnectats. A partir d'un text accedeixes a un altre. S'entén com la literatura que és necessàriament digital en la seva producció, manipulació i emmagatzematge.

La hiperliteratura és la sorgida de la lectura dels seus lectors.

Opinió personal: és un realitat que cada vegada s'utilitza més l'hipertext. Crec que té un avantatge i un inconvenient. Com a avantatge és el poder trobar tota la informació connectada sobre un mateix tema i com a inconvenient, és el fet que s'està perdent la recerca d'informació a la literatura escrita dels llibres.

Sessió 5: Article "Intenet canvia la forma de llegir... i de pensar?"

Per llegir aquest article es pot clicar:

Aquest article extret de la pàgina web del diari "El País", ens exposa el fet que utilitzem Internet per tot: navegar, llegir notícies, mirar el correu, veure vídeos i fotos, escoltar música, buscar informació... Però es creu que aquesta "invasió" de l'Internet a les nostres vides, pot ser negativa ja que pot disminuir la nostra capacitat per pensar i llegir amb profunditat. Internet el que fa és donar-te molta informació i nosaltres la llegim de manera ràpida i a salts, tot buscant el que ens interessa i prou. Això fa que a l'hora de llegir un llibre no estiguem concentrats al 100% .
Es creu també que, el Google, igual que les calculadores (que han reduït la nostra capacitat per fer operacions mentalment), és un amplificador de la nostra memòria i això fa que confiem massa en ell i per tant, fa que disminueixi la nostra capacitat per recordar les coses.
Tot això són opinions negatives sobre Internet, però a l'article també hi apareixen les opinions a favor, les quals diuen que si es combina la nostra ment amb la tecnologia, serem unes persones més intel·ligents.
Personalment, crec que ha canviat la nostra forma de llegir i de buscar informació, perquè, per exemple, abans havies de consultar l'enciclopèdia i diferents llibres per trobar informació sobre un tema i en canvi, ara amb només un "clic" ja tenim tota aquesta infomació a l'abast, i amb un "copia i enganxa" pots tenir tot un treball sense haver-te llegit res i això ens perjudica.
Crec que Internet està molt bé, perquè té moltes possibilitats però que s'ha d'utilitzar amb mesura i coneixement.

lunes, 19 de octubre de 2009

lunes, 12 de octubre de 2009

Diari de COED

Descripció:
Ja hem fet tres classes de COED, sense contar la primera d'introducció ni la dedicada a fer la prova sobre les competències lingüístiques. Les dues primeres classes les hem dedicat, en grups, a treballar textos de diferents autors. A la primera classe, que va ser el dia 21 de setembre, el text que ens va tocar al nostre grup era un que tractava sobre les diferències entre escoltar i sentir.
A la segona classe, la del dia 5 d'octubre, cada grup va llegir un text descriptiu i després els vam posar en comú tot comentant les característiques descriptives que s’hi mostraven, etc.
Finalment, el dia 9 d'octubre vam fer una classe teòrica sobre "la llengua que han de saber els mestres". És a dir, que ens vam centrar en un seguit de pautes per tal que l'expressió oral d'un professor sigui totalment correcte: amb fluïdesa, pronunciant bé tots els sons, fent totes les pauses necessàries, sense utilitzar barbarismes...

Reflexió:
El text sobre les diferències entre escoltar i sentir va ser molt curiós llegir-lo, perquè a vegades ens pensem que aquestes dues paraules són pràcticament iguals i de fet, les diferències entre elles són molt grans. Sentir és un acte superficial, no es posa atenció a allò que es diu; en canvi, escoltar és un acte més profund amb el qual pots conèixer la persona... De cara a ser mestra, crec que aquestes diferències s'han de tenir presents i que un bon mestre el que ha de fer és escoltar els seus alumnes i poder-los comprendre.El fet de treballar amb textos descriptius, ha estat positiu perquè així hem pogut identificar les seves característiques i quedar-nos amb la idea per tal de poder fer nosaltres mateixos la descripció de l'exercici: qui ets tu?.Crec que el que vam treballar el dia 9 d’octubre va ser molt necessari de cara a ser mestres, perquè penso que és realment important que un professor sàpiga escriure i parlar correctament. Per tant, va anar bé recordar totes aquestes pautes.

Sessió 3: Gestió de la informació

Diari del Seminari: 09-10-09

El divendres dia 9 d’octubre va ser una classe de seminari molt profitosa. Primer de tot, la Blanca ens va llegir un fragment del llibre “Amanecer”, ja que l’Annabel vol que cada dia algú llegeixi una mica. Tal i com havíem fet a la sessió anterior amb el Javi, quan va acabar de llegir, vam haver de dir-li: com ho havia fet, en què havia de millorar...
La veritat és que saber les opinions dels altres t’ajuda a solucionar els teus errors i serveix per motivar-te. Crec que és una cosa positiva que al final de cada lectura en fem una avaluació.

Una altra cosa que l’Annabel vol que treballem és portar notícies sobre l’actualitat educativa. Aquesta activitat es fa en parelles i aquest divendres els hi va tocar a la Sònia i a la Mònica. La notícia que van portar va ser la d’avançar el curs escolar al set de setembre i tenir una setmana de vacances al febrer. Això de portar notícies penso que és molt bona idea, perquè així estem al corrent del que passa i podem comentar-les amb els companys i així sabem l’opinió de cadascú.

A continuació, li vam entregar a l’Annabel el que havíem de portar escrit sobre el record que teníem de l’escola. Ella va barrejar els fulls, ens va entregar el d’una altra persona i els vam estar llegint. Als fulls s’explicava tot el que s’havia viscut a l’escola: les festes, els moments més agradables, els que ho eren menys, els professors que s’havien tingut, les matèries que agradaven més... Va ser divertit perquè a part de recordar tots aquests moments, també havíem d’intentar endevinar de qui era aquell escrit.

lunes, 5 de octubre de 2009

Article: "Internet canvia la forma de llegir... i de pensar?"

Per llegir aquest article es pot clicar: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Internet/cambia/forma/leer/pensar/elpepusoc/20081010elpepisoc_1/Tes

Aquest article extret de la pàgina web del diari "El País", ens exposa el fet que utilitzem Internet per tot: navegar, llegir notícies, mirar el correu, veure vídeos i fotos, escoltar música, buscar informació... Però es creu que aquesta "invasió" de l'Internet a les nostres vides, pot ser negativa ja que pot disminuir la nostra capacitat per pensar i llegir amb profunditat. Internet el que fa és donar-te molta informació i nosaltres la llegim de manera ràpida i a salts, tot buscant el que ens interessa i prou. Això fa que a l'hora de llegir un llibre no estiguem concentrats al 100% .
Es creu també que, el Google, igual que les calculadores (que han reduït la nostra capacitat per fer operacions mentalment), és un amplificador de la nostra memòria i això fa que confiem massa en ell i per tant, fa que disminueixi la nostra capacitat per recordar les coses.
Tot això són opinions negatives sobre Internet, però a l'article també hi apareixen les opinions a favor, les quals diuen que si es combina la nostra ment amb la tecnologia, serem unes persones més intel·ligents.
Personalment, crec que ha canviat la nostra forma de llegir i de buscar informació, perquè, per exemple, abans havies de consultar l'enciclopèdia i diferents llibres per trobar informació sobre un tema i en canvi, ara amb només un "clic" ja tenim tota aquesta infomació a l'abast, i amb un "copia i enganxa" pots tenir tot un treball sense haver-te llegit res i això ens perjudica.
Crec que Internet està molt bé, perquè té moltes possibilitats però que s'ha d'utilitzar amb mesura i coneixement.

viernes, 2 de octubre de 2009

Fragment d'àudio: La Caputxeta vermella

He escollit un fragment del conte "La Caputxeta vermella" . Per escoltar-lo s'ha de clicar: http://www.clickcaster.com/channel/item/la-caputxeta-vermella--gitic

Aquesta és la transcripció:


La nena es va apropar al llit i va veure que la seva àvia estava molt canviada.

- Àvia, àvia, quins ulls més grossos que tens!
- Són per veure't millor - va dir el llop tractant d' imitar la veu de l'àvia.
- Àvia, àvia, quines orelles més grosses que tens!
- Són per sentir-te millor - va seguir dient el llop.
- Àvia, àvia, quines dents més grosses que tens!
- Són per ... menjar-te millor! - i dient això, el llop es va llançar sobre la Caputxeta i la va devorar, el mateix que havia fet amb l'àvia.