lunes, 23 de noviembre de 2009

Conferència "la Web 2.0 i l'educació" al Cibernàrium


El dilluns dia 16 de novembre ( quan començava la setmana extraordinària), després de la conferència a Blanquerna de la filòsofa Eulàlia Bosch, vam anar al Cibernàrium per assistir a una altra conferència, aquesta però tractava de la Web 2.0 i l'educació i era a càrrec de José Manuel Pérez Tornero i Santiago Tejedor.


Primer de tot ens van fer una presentació del Cibernàrium que he sintetitzat a continuació:

El Cibernàrium és un recinte d'uns mil metres quadrats, situat a Nou Barris i és un centre que forma part de la Xarxa d'equipaments de Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona); per tant, és un espai gratuït i públic. El que pretén amb la seva tasca és l'alfabetització i capacitació digital, la formació i divulgació de els noves tecnologies i el desenvolupament personal i professional dels ciutadans a partir dels setze anys. Disposa d'un gran repertori d'activitats (82 en total) i flexibilitat d'horaris, en el sentit que possibilita la formació segons les necessitats i disponibilitat de les persones. Cada trimestre s'actualitzen les activitats.

El Cibernàrium té uns reptes en ment, els quals són: expansió territorial a Barcelona, més proximitat als ciutadans (programa d'antenes d'alfabetització digital), fomentar activitats de creació comuna al voltant del Cibernàrium, trasllat de part de l'activitat al districte 22@ i potenciació de la línia "Creix amb Internet".


Un cop finalitzada la part de presentació, ja es van centrar en el tema principal de la conferència: la web 2.0 i l'educació.

Per tal d'explicar-nos com havia canviat l'escola gràcies a les noves tecnologies, primer van fer un repàs per tots els tipus d'escoles que hi ha hagut; com per exemple: l'escola filosòfica, l'escola del llibre sagrat, els tallers gremials, l'escola burgesa, l'escola "reserva", les fàbriques de coneixement... fins que van arribar a les escoles del "futur" les quals les van classificar com a multilingües, en xarxa, amb pocs llibres...

A continuació ens van fer un test per tal de saber si coneixiem i utilitzàvem 94 aplicacions de la Web 2.0. Per tal de veure les 94 aplicacions es pot clicar aquí:


De totes aquestes aplicacions en van destacar tres: "Voz Me", "Aprobbo i "iGoogle".

A continuació ens van seguir explicant coses de la Web 2.0; com per exemple que va ser creada per Tim O'Reilly i que la principal diferència amb la Web 1.0 és que confia en programes gratis que no s'instalen al CPU, sinó que es crea una plataforma on totes les seves aplicacions estan connectades. Van dir també, que d'aquí uns anys hi haurà la web 3.0 (que sabrà el que agrada als seus usuaris) i fins i tot, la Web 4.0 (que millorarà les aplicacions, la forma de navegar...). Les característiques de la Web 2.0 que van mencionar van ser:



  • Mètode que utilitza: lectura i escriptura compartida.


  • La mínima unitat de contingut que utilitza és el missatge o el "post".


  • És dinàmica.


  • Mètode de visualització: navegador, lector RSS.


  • Formada per molts serveis Web.


  • Els editors són totes les persones.


  • Els protagonistes són els aficionats al món de la tecnologia. Ja no cal especialitzar-se.

Dues idees que considero importants i que van ser mencionades durant la conferència són: que els professors hem d'educar perquè els nens sàpiguen distingir què és el que està bé del que està malament dels continguts d'Internet i que Internet dóna veu a aquells que no en tenen.


Durant la xerrada, ens van ensenyar uns vídeos sobre el tema tractat i finalment, per acabar, va haver-hi un torn de preguntes i respostes.


Valoració personal:


El que més em va agradar d'aquesta conferència és el fet que ens van explicar les característiques de la Web 2.0 d'una forma molt clara i entenedora; cosa que s'agraeix perquè, ja que és una realitat i un tema important als nostres dies, crec que és important conèixer-la bé. Vaig trobar molt interessant que ens preguntessin quantes aplicacions coneixíem de les 94 que ens proposaven, ja que va servir per adonar-nos del nostre grau d'alfabetització digital i per conèixer noves aplicacions que ens poden servir tant en l'ús personal, com en el professional a l'hora de fer de mestres en un futur. De totes les aplicacions que hi havia vaig considerar que n'hi havia moltes les quals no les coneixia però que a partir d'aquell moment en podia començar a treure profit. L'únic que em va faltar és que ens ensenyessin més les instal·lacions per tal de veure en primera persona què és el Cibernàrium, quines activitats realitza... ja que jo no coneixia aquest espai però la presentació inicial del centre em va despertar l'interès per conèixer-lo.


L'adreça web del Cibernàrium és: http://www.cibernarium.cat/



No hay comentarios:

Publicar un comentario